bedragen x € 1.000

Aandeel in het totaal

Portefeuillehouder:      

Programmadoelstelling en de rol van de gemeente

Zaanstad is een sociale gemeente waarin kinderen en jongeren gezond en veilig kunnen opgroeien en waar bewoners zich actief inzetten. Veel inwoners doen dat zonder hulp of inbreng van de gemeente. Voor bewoners die dat nodig hebben, is er passende ondersteuning; laagdrempelig en waar mogelijk dichtbij in de wijk. Onder andere in de vorm van Sociale Wijkteams (SWT’s) en Jeugdteams (JT’s) en verschillende vormen van maatschappelijke of inkomensondersteuning. Het doel is dat iedereen kan participeren, op eigen wijze en naar vermogen.

Sinds twee jaar heeft de gemeente de verantwoordelijkheid voor het beleid en de uitvoering van de taken op het gebied van de Wmo, de Jeugdwet en de Participatiewet. Zaanstad vult deze taken op een andere manier in dan voorheen gebruikelijk was. De bewoner en zijn situatie staan centraal bij het zoeken naar een evenwicht tussen kwaliteit van zorg en het beschikbare budget. Samen met hulpvragers wordt gekeken naar wat nodig is. Soms vinden zij zelf al een oplossing met hun netwerk en/of vrijwilligers. Als dat niet lukt, biedt de gemeente ondersteuning, hulp of behandeling door professionals aan. Deze nieuwe manier van werken betekent dat de gemeente hulpvragen minder vaak overneemt. We richten ons erop dat bewoners de regie over hun eigen leven houden of terug krijgen. Voor kinderen en jongeren gaat het er om dat problemen in het opvoeden en opgroeien zo min mogelijk een belemmering vormen voor het leren en het zich ontwikkelen tot zelfstandige volwassenen. We proberen mensen die hulp zoeken op een laagdrempelige manier te ondersteunen bij het vinden van passende oplossingen. Hierbij staan centraal:

  • Preventie: We willen problemen graag voorkomen. We versterken daarvoor gericht  preventieve voorzieningen en zijn alert op signalen van ongewenste en problematische ontwikkelingen. We investeren in het vermogen tot signaleren bij basisvoorzieningen als kinderopvang en onderwijs.
  • Zelfstandigheid: wij stimuleren dat mensen binnen hun eigen netwerk oplossingen zoeken voor hun problemen of hulpvragen. Ook stimuleren we dat mensen anderen in hun omgeving helpen.
  • Ondersteuning op maat: mensen voor wie het informele netwerk geen of onvoldoende hulp biedt, kunnen een beroep doen op ondersteuning. Dat kan laagdrempelig en dichtbij. De SWT's en JT's bekijken samen met de bewoner/het gezin welke hulp nodig is.
  • Vangnet: voor de kwetsbaarste groepen is er een betrouwbaar en kwalitatief hoogwaardig vangnet.

In de Zaanse aanpak ligt een sterke focus op samenwerken, proberen, leren en doorontwikkelen. Gaandeweg leren we wat werkt om onze visie te realiseren. We gaan uit van de menselijke maat en leveren maatwerk waar mogelijk en nodig. Dit vraagt veel van alle betrokken partijen, ook buiten de gemeente. Het vraagt vooral vertrouwen en tijd. Daarom willen we in ons leerproces en in onze nieuwe manier van werken voorkomen dat we terugvallen op regels en het overreageren op risico’s. Dit remt innovatie af en leidt mogelijk tot stijgende kosten en een versnippering van onze inspanningen.

De nieuwe werkwijze weerspiegelt de stevige ambitie die we in Zaanstad hebben: we willen echt uitgaan van de leefwereld van mensen, niet van systemen. Daar investeren we ook in, door de extra middelen die we vanuit het rijk krijgen daarvoor in te zetten onder de noemer "slim investeren". We kijken hoe we daarmee fundamenteel de beweging naar de voorkant kunnen maken. Dit houdt in dat we problemen willen voorkomen of eerder opsporen en aanpakken, waardoor een beroep op zwaardere zorg zoveel mogelijk kan worden voorkomen. Soms gebeurt dat door professionals, maar ook hierbij benutten we de kracht in de samenleving. Zo zijn er bijvoorbeeld ervaren vrijwilligers die ondersteuning bieden aan jonge ouders in kwetsbare situaties. Ook richten we specifiek de aandacht op problematische echtscheidingssituaties, waarbij getrainde vrijwilligers ouders begeleiden om tot goede afspraken te komen over de omgang met de kinderen.

Terugblik

In 2017 hebben we meer inwoners weten te bereiken die ondersteuning nodig hebben. Dit is vooral dankzij de laagdrempelige toegang die Sociaal Wijkteams en Jeugdteams bieden. De mensen die de ondersteuning krijgen zijn over het algemeen positief over de kwaliteit en het resultaat daarvan. Ook is de ondersteuning steeds meer op maat; het ingekochte zorgaanbod voor de Wmo is bijgesteld op basis van de ervaringen in de afgelopen periode, en voor de specialistische jeugdhulp is veel energie gestoken in de voorbereiding van het nieuw ingekochte zorgaanbod per 2018. Uit de evaluatie rond Sociaal Wijkteams en Jeugdteams zijn punten naar voren gekomen voor de verdere doorontwikkeling, met name rond wijkgericht werken, regie en kwaliteit. Daarnaast is de armoede-aanpak verder ontwikkeld en zijn de taken van de Sociaal Wijkteams op het gebied van participatie uitgebreid. De samenwerking met de partners in de stad is verder gegroeid, met name met het onderwijs en de huisartsen.

De verbinding tussen wonen en zorg heeft volop de aandacht. Zo is in 2017 besloten om extra geld beschikbaar te stellen voor een Domus (opvangvoorziening voor ernstig verslaafden met psychische problematiek) en voor opvang/ondersteuning voor kwetsbare (zwerf)jongeren. Veel mensen die ondersteuning krijgen vanuit Sociaal Wijkteams en Jeugdteams hebben ook knelpunten rond huisvesting. De druk op de betaalbare woningvoorraad blijft groot.

Al met al is er in dit begrotingsprogramma inhoudelijk gezien veel gebeurd en bereikt, maar de kostenontwikkeling is wel een punt van zorg dat om nadere bestuurlijke afwegingen in de komende periode vraagt. Belangrijk daarbij is een goede analyse: welke factoren rond de stijging van de zorgkosten lijken meer autonoom en dus moeilijk door de gemeente te beinvloeden (denk aan de vergrijzing, en de extramuralisering) en welke factoren lijken wel beinvloedbaar vanuit de gemeente? Die analyse is nodig om te kunnen bepalen in welke mate de gemeente, samen met de partners in de stad, de aanpak kan bijsturen zodat inwoners de ondersteuning krijgen die nodig is op een financieel houdbare wijze.