bedragen x € 1.000

Aandeel in het totaal

Portefeuillehouder:      

Programmadoelstelling en de rol van de gemeente

Iedereen wil wonen, werken, naar school gaan, winkelen en uitgaan in een veilige en schone omgeving. De gemeente zet zich daarom met partners in voor de algemene veiligheid en werkt nauw samen op het gebied van veiligheid, handhaving en toezicht. Daarbij maken wij zoveel mogelijk gebruik van de kennis en betrokkenheid van buurtbewoners en ondernemers. De rol van bewoners en ondernemers ten aanzien van veiligheid in huis, bedrijf en buurt groeit. Zo hebben inwoners meer input geleverd voor het vaststellen van de prioriteiten in het Integraal Veiligheidsprogramma (IVP) en het Handhavingsprogramma (HHP). Dit zijn de twee leidende beleidsstukken binnen dit programma. Juist de betrokkenheid van bewoners en ondernemers bij hun leef- en werkomgeving draagt bij aan de sociale kwaliteit van de stad. Men kent elkaar, weet wat er speelt in de buurt en wanneer sprake is van onwenselijk- of verdacht gedrag.

De intensieve inzet op overlast door jeugdgroepen en overlast en onveiligheid in horecagebieden zetten wij voort. De Czarinastraat en de Zilverpadsteeg in Zaandam zijn kwetsbare gebieden qua leefbaarheid en krijgen extra aandacht op alle terreinen van overlast en onveiligheid.

Een speciale vorm van handhaving en toezicht is het nautisch beheer op de  Zaan en de Nauernasche Vaart. Door gericht toezicht, het aanspreken van schippers op (snelheids)overtredingen en een alerte bediening van bruggen en sluizen zorgen we voor een vlotte en veilige doorvaart.

Terugblik

Het jaar 2017 werd gekenmerkt door een actief optreden van handhaving en het (nieuwe) programmateam Ondermijning. In de Czarinastraat in Zaandam zijn veel overlastgevende panden bezocht door een integraal handhavingsteam. Sinds eind 2017 onderzoekt de gemeente Zaanstad de mogelijkheden om deze gebiedsgerichte aanpak ook in andere buurten toe te passen.

Het horecateam heeft meerdere ondernemingen(tijdelijk) gesloten vanwege zware overtredingen of vanwege signalen van ondermijning. Ook is de coffeeshop in de Russische Buurt gesloten en zijn in samenwerking met politie, OM en Belastingdienst interventies gedaan bij garagebedrijven, ondernemingen en drugspanden.

Zaanstad sluit jaarlijks zes tot acht drugspanden. Het is echter zichtbaar dat criminelen steeds vaker woningen gebruiken voor de teelt of productie van drugs. Daarom heeft de gemeente in 2017 beleid ontwikkeld waarmee ook drugswoningen kunnen worden gesloten. Dit zal begin 2018 worden voorgelegd aan de raad.

De (jeugd)boa’s versterken hun informatiepositie in de wijken en bij jeugdgroepen. Zaanstad maakt zich zorgen over enkele groepen en een aantal individuele jongeren. Voor zo’n 25 tot 50 jongeren is een persoonsgerichte aanpak nodig. Zijglijden snel af naar criminaliteit, vertonen zwaar overlast gevend gedrag en gebruiken vaak veel drugs.

Sinds eind 2017 wordt verkend hoe Zaanstad een persoonsgerichte aanpak kan vormgeven.  bijvoorbeeld met een lichte versie van de Amsterdamse Top 600. Met alle schoolbesturen, politie en GGD/jeugdzorgteams is een bestuurlijke regiegroep School en Veiligheid gestart om het netwerk rond kwetsbare jongeren nog beter te organiseren.

De samenwerking met de politie blijft verbeteren. De veiligheidscijfers over ‘high impact crimes’ laten voor Zaanstad een positief beeld zien. Op bijna elk vlak dalen de cijfers sinds 2015. Er is in 2017 opnieuw stevig ingezet op het betrekken van burgers en ondernemers door middel van burgernet, buurtapp-groepen, buurtpreventieteams en het Keurmerk Veilig Ondernemen.

Handhaven op bestaande bouw en funderingen was lastig. Dit kwam deels door capaciteitsvraagstukken, zoals personele wisselingen en moeilijk te vervullen vacatures. Maar ook door lokale én landelijke ontwikkelingen. Denk daarbij aan de opdracht van minister Plasterk om onderzoek te doen naar breedplaatvloeren en  kwetsbare galerij-constructies bij flatgebouwen te onderzoeken, het verbod op asbestdaken per 2024 en de grote funderingsproblemen in de Zeeheldenbuurt in Wormerveer. Om deze onvermijdelijke ontwikkelingen op te vangen, is gekozen om de capaciteit op het afhandelen van reguliere meldingen te beperken. Dat zal ook voor 2018 het geval zijn, omdat de projecten Zeeheldenbuurt en asbestdaken nog enkele jaren extra inzet vragen.

In 2017 zijn veel ondernemers aangesproken, onder meer op illegaal gokken, er zijn bouwwerkzaamheden stilgelegd of zijn ondernemingen (tijdelijk) gesloten. Dit kwam mede doordat het programmateam Ondermijning extra zaken aandroeg. De aandacht voor deze zwaardere overtredingen en criminaliteit was nodig en zinvol, maar moet in balans blijven met de overige toezichtstaken van het horecateam. Dit is in 2018 een aandachtspunt.

Medio 2017 is besloten om de bediening van de bruggen over De Zaan en De Nauernasche Vaart in eigen beheer te houden. Deze keuze maakte het mogelijk om daarna te starten met de renovatie van de Centrale Post. De vernieuwingen die zijn ingezet bij Havens en Vaarwegen trekken landelijke aandacht. Denk daarbij aan de risicoanalyse van bruggen, de communicatiecampagnes, de medische keuring en het nieuwe functieprofiel voor operators.

Het handhaven van parkeren gaat goed. De betalingsbereidheid is met 1% toegenomen tot 96,1%. Dit is een hoge bereidheid tot het betalen van parkeergeld en een compliment aan de bewoners en ondernemers. Het zegt ook iets over de ervaren kans om gecontroleerd te worden. Dit komt onder andere door het data gestuurd handhaven. Ook is de parkeerbezetting met enkele procenten toegenomen.