bedragen x € 1.000

Aandeel in het totaal

Portefeuillehouder:      

Programmadoelstelling en de rol van de gemeente

Zaanstad werkt aan een toekomstgericht, gezond en aantrekkelijk woon-, leef- en ondernemersklimaat. Het terugdringen van milieubelasting heeft hierop een positief effect en leidt ertoe dat belemmeringen voor nieuwbouw worden weggenomen. De woningbouwopgave zal door de vaststelling van MAAK.Zaanstad worden verhoogd met 15.000 tot 20.000 woningen. Voor het realiseren van deze woningen is het terugbrengen van de milieubelasting noodzakelijk.

De komst van de Omgevingswet vraagt om een andere werkwijze en nog meer dan nu om het betrekken van milieu- en duurzaamheidsaspecten in een vroegtijdig stadium van ruimtelijke planvorming.

Op het gebied van energie en klimaat richt Zaanstad zich op de gebouwde omgeving en het opwekken van duurzame energie. Hierdoor dalen de (woon)lasten van huishoudens en bedrijven en verbetert het comfort van woningen en gebouwen. Ook het reduceren van de hoeveelheid afval en het inzetten van reststromen voor hergebruik als grondstoffen draagt hieraan bij.

Ten aanzien van de energietransitie treedt Zaanstad vooral faciliterend op en heeft de gemeente een voorbeeldfunctie. Voor milieu is de gemeente meer kaderstellend en sturen en stimuleren we waar nodig. We zoeken de verbinding met de direct belanghebbenden om gezamenlijk tot een juiste aanpak te komen. Daarbij wint het belang van de relatie met de regio aan gewicht. Het wordt steeds duidelijker dat het Europees en rijksbeleid ten aanzien van energietransitie een grote impact heeft op de rol van de lokale overheid en regionale samenwerkingsverbanden. Een belangrijk deel van de afspraken van het Energieakkoord over de energiebesparing moet door de lokale overheid worden uitgewerkt.

Terugblik

In Zaanstad krijgen nieuwbouwwoningen voortaan geen gasaansluitingen meer. Begin 2017 tekende Zaanstad de Green Deal ‘Aardgasvrije Wijken’. Inmiddels is in Metropoolregio Amsterdam (MRA) een intentieovereenkomst ondertekend om dit voor de regio te borgen.

MAAK.Zaanstad heeft grote plannen voor de woningbouw. Deze opgave wordt binnenstedelijk gerealiseerd. Vanuit de woningbouwopgave worden de kansen voor (duurzame) sanering van locaties verkend. Een voorbeeld hiervan is het Kan Palen terrein.

In 2017 is een pilot gestart om voor de aanpak (sanering) van risico’s bij particuliere woningen met een eigen tuin als gevolg van diffuse bodembelasting door lood.

Er is een actieplan Poelenburg/Peldersveld opgesteld. Onderdeel daarvan in dat de straten in Poelenburg/Peldersveld schoner moeten. De inwoners zijn ingelicht over hoe zij afval moeten aanbieden. Daarnaast heeft Zaanstad afspraken met HVC gemaakt over het legen van volle containers en het sneller herstellen van containers met storing. Ook gaat handhaving zichtbaar controleren en boetes uitdelen als mensen hun afval niet op de juiste manier aanbieden.