bedragen x € 1.000

Aandeel in het totaal

Portefeuillehouder:      

Programmadoelstelling en de rol van de gemeente

De openbare ruimte draagt bij aan een veilig en comfortabel woon-, werk- en ondernemersklimaat. De gemeente geeft ruimte aan derden om een bijdrage te leveren aan het beheer van de openbare buitenruimte en mogelijkheden om te recreëren in de regio.

Terugblik

Belangrijke thema’s binnen de openbare ruimte zijn het verbeteren van de kwaliteit van de openbare ruimte, arbeidsparticipatie en burgerparticipatie.

Kwaliteit van de openbare ruimte

In 2017 is de Nota Onderhoud kapitaalgoederen Openbare Ruimte vastgesteld. Deze nota biedt integraal beleid ten aanzien van het onderhoud van kapitaalgoederen en biedt inzicht in de huidige onderhoudstoestand van de openbare ruimte. Ook wordt aangegeven wat een acceptabele onderhoudsachterstand is en welke middelen nodig en/of beschikbaar zijn om dit te verwezenlijken en te behouden. De technische staat van de openbare ruimte is over het algemeen goed te noemen. De raad heeft bij de vaststelling van de begroting de ambitie gesteld om de onderhoudsachterstand te verlagen naar 15%.

Arbeidsparticipatie

Het werkveld van de Openbare Ruimte leent zich voor de inzet van mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. In 2017 waren er 121 deelnemers aan het re-integratietraject ZaanStart (samenvoeging Werken in de Wijk, Service Plus Team en Alleenstaande Ouders). Daarvan zijn 44 deelnemers nog actief in dit traject, 77 mensen zijn uitgestroomd, waarvan er 37 zijn doorgestroomd naar de reguliere arbeidsmarkt.

Voor het dagelijks onderhoud in de wijken worden vooral mensen via Werkom (sociaal werkbedrijf) en het doelgroep register (Wajong) ingezet. Er zijn in 2017 via groepsdetachering vanuit Werkom 35 mensen werkzaam geweest bij de afdeling Wijkbeheer en- Onderhoud..

Bewonersparticipatie

Voor wat betreft bewonersparticipatie is in 2017 doorgegaan met groenadoptie. Verbreding van de bewonersparticipatie in de openbare ruimte heeft onder meer plaatsgevonden in de vorm van andere maatschappelijke initiatieven zoals adoptie van speeltoestellen, afvalbakken en boomspiegels. Ook is een begin gemaakt met adoptie van openbare ruimte door scholen.

Met de bedrijvenvereniging Noorderveld-Molletjesveer wordt een proef opgestart waarbij de bedrijvenvereniging het beheer van een deel van het bedrijventerrein Noorderveld overneemt.

Voor de aanpak van zwerfaval zijn inwoners, scholen, sportclubs en winkeliersverenigingen benaderd. Dit heeft geleid tot opruimacties en educatieve programma’s voor leerlingen in het voortgezet onderwijs. Ook kregen winkeliers informatie over het schoonhouden van winkelgebieden. Tot slot is er een proef gedaan waarbij maatschappelijke organisaties plastic, metaal- en drankkartonverpakkingsafval (PMD-afval) inzamelden. Hierop kwam weinig reactie, daarom stopt deze proef in 2018.

Elke maand vindt in een bepaalde wijk of buurt in Zaanstad een opruimestafette plaats. Bewoners kunnen hier vrijwillig aan meedoen en helpen om zo hun wijk of buurt schoon te houden. Per keer doen er ongeveer 25 personen mee. In 2017 is de opruimestafette elf keer georganiseerd.