bedragen x € 1.000

Aandeel in het totaal

Portefeuillehouder:      

Programmadoelstelling en de rol van de gemeente

Zaanstad is een aantrekkelijke stad om in samen te leven, om je te binden en te ontwikkelen. Het is een stad met goede maatschappelijke voorzieningen op maat, een sterk sociaal weefsel en een veerkrachtige maatschappelijke infrastructuur. Zaanstad biedt nadrukkelijk ruimte voor creatieve, initiatiefrijke inwoners en maatschappelijke partners om hier vorm en inhoud aan te geven. Dit zijn belangrijke voorwaarden voor het versterken van de zelf- en samenredzaamheid.

Door met elkaar de schouders eronder te zetten en de mens centraal te stellen, blijft Zaanstad een aantrekkelijke en sociale woon-werkstad. Daarin heeft de gemeente een belangrijke rol, en steeds vaker niet meer de hoofdrol. Het verschil maakt de gemeente  door partijen waar mogelijk de ruimte te geven om initiatiefrijk en ondernemend te zijn. Hierbij verkennen we nieuwe arrangementen en verhoudingen met bewoners, ondernemers en instellingen. Wij willen samenwerken met verschillende grote en kleine partners aan plannen die passen bij de buurt en de tijd. Hierbij helpt het de regels en procedures te vereenvoudigen of te verminderen en deze met gezond verstand integraal toe te passen. Dit maakt de stad aantrekkelijk voor zowel huidige en toekomstige bewoners als voor bezoekers.

Bij nieuwe allianties in de wijk hoort ook een nieuwe kijk op maatschappelijke accommodaties. Combinaties van maatschappelijk en commercieel ondernemen en nieuwe vormen van beheer en eigenaarschap zijn hierbij steeds vaker van belang om nieuwe allianties optimaal te faciliteren.

Terugblik

Zaanstad bruist van leven als culturele stad. Bezoekersaantallen voor de Zaanse Schans stijgen verder. Samenwerkingen worden verstevigd, zoals tussen Zaans Museum en de vereniging de Zaansche Molen. De realisatie van het cultuurcluster ondervindt vertraging als gevolg van  de mogelijkheid tot het houden van een referendum. Tevens is er gewerkt aan een plan van aanpak  voor een meerjarig Monet programma.  

De gemeente Zaanstad ligt goed op koers met de uitvoering van de activiteiten die bijdragen aan de ondersteuning van maatschappelijk initiatief en vrijwilligers. Van het actieplan Poelenburg/Peldersveld  zijn eerste  resultaten zichtbaar met betrekking tot  het voorstel over Vroeg Voorschoolse Educatie (VVE) en de aankondiging van de aanvraag voor de Wet bijzondere maatregelen grootstedelijke problematiek. Voor de Fronikboerderij is het voorlopig ontwerp voor de restauratie uit in een aanvraag voor de omgevingsvergunning aangevraagd.

Het uitvoeringsprogramma vluchtelingen is voortvarend ter hand genomen. De achterstand in de taakstelling is ingelopen. Het COA heeft aangegeven het geplande azc niet meer nodig is in verband met de verlaagde instroom.

Voor de buurthuizen zijn meerjarige onderhoudsprogramma’s opgezet en is ingezet op de evaluatie en vervolgens de doorontwikkeling en verdere ontzorging van de buurthuizen. Van de Poelenburcht is het beheer weer overgegaan op de gemeente.

Er worden goede stappen gezet in het Integraal Huisvestingsplan Primair Onderwijs programma (IHP), waardoor steeds meer Zaanse kinderen in kwalitatief goede gebouwen onderwijs genieten. Op de acht onderdelen van de Onderwijsagenda wordt nauw samengewerkt met de schoolbesturen, kinderopvangorganisaties en is een eerste evaluatie opgesteld. We begeleiden kwetsbare jongeren intensief naar werk of opleiding.  

Ook op sportief gebied is er in 2017 veel gerealiseerd. Het nieuwe binnen- en buitenzwembad in Zaanstad Noord “de Crommenije” is gerealiseerd, net als de voorbereidingen voor de realisatie van de vestiging Hockeyclub ‘De Kraaien’. Daarnaast  is voor Zwembad De Slag een locatieonderzoek afgerond.