bedragen x € 1.000

Aandeel in het totaal

Portefeuillehouder:      

Programmadoelstelling en de rol van de gemeente

Zaanstad is een economisch dynamische stad. De gemeente wil dat alle Zaankanters werken en participeren naar vermogen en zelfstandig in hun levensonderhoud kunnen voorzien. Dat kan alleen in een gezond economisch klimaat. Ondernemers en onderwijsinstellingen zijn hierin onmisbaar. Werken en leren zijn immers onlosmakelijk met elkaar verbonden. Zaanstad investeert daarom met partners in regionaal verband in ruimte voor werk, ondernemen en in een goede verbinding tussen het onderwijs en de arbeidsmarkt.

De economische bedrijvigheid van Zaanstad zit in de lift. De economie trekt verder aan en dit is terug te zien in de ontwikkelingen in de stad. Veel verschillende organisaties zijn aan zet om de werkgelegenheid in Zaanstad te laten groeien, zoals ondernemers, werknemers, onderwijs- en kennisinstellingen en overheidsorganisaties in de regio. De gemeente zorgt vooral voor het verbinden van deze partners, het faciliteren van goede initiatieven en het doen van gerichte investeringen.

Het aantrekken van de economie heeft gevolgen voor de organisatie. Het biedt kansen voor Zaanstad maar het vraagt wel keuzes van onze organisatie over financiën en capaciteit. Een belangrijke opgave van de gemeentelijke organisatie is het scheppen van de juiste voorwaarden voor het stimuleren en faciliteren van economische activiteiten. De Omgevingswet behelst belangrijke instrumenten, zoals het omgevingsplan om regels voor de fysieke leefomgeving te stellen.  Door de Omgevingswet verkrijgen gemeenten meer bestuurlijke afwegingsruimte om regels te stellen die economische activiteiten beter faciliteren.

Iedere inwoner is zelf verantwoordelijk voor het vinden van werk. Lukt dat niet, dan stimuleert de gemeente hem of haar om zo snel mogelijk passend werk te vinden. Mensen die langdurig niet kunnen deelnemen aan de arbeidsmarkt, vragen wij een bijdrage aan de stad te leveren. Zo nodig is er een vangnet.

De gemeente regisseert en faciliteert als het gaat om de relatie tussen economie en onderwijs te versterken om zo de gewenste ontwikkelingen te stimuleren en aan te jagen. Als uitvoerder zijn wij verantwoordelijk voor het verstrekken van uitkeringen en handhaving. Bij de bemiddeling van werklozen door een uitzendbureau is de gemeente opdrachtgever.

In de Strategische Agenda Werkgelegenheid zijn deze zeven ambities gebundeld. Ze komen in dit programma aan de orde:

1. Versterken van de economische structuur door passende vestigingsruimte aan te bieden

2. Behoud van bestaande bedrijven en aantrekken van nieuwe bedrijven

3. Het midden- en kleinbedrijf tot motor van de lokale economie maken

4. Stimuleren van sociale innovatie door ondernemers

5. Bevorderen van de aansluiting tussen onderwijs en lokale arbeidsmarkt

6. Bemiddeling verzorgen naar werk voor werknemers die extra begeleiding nodig hebben

7. Verbeteren van het beleid door meer kennis en inzicht

Terugblik

In 2017 is de economie verder aangetrokken en is het aantal openstaande vacatures gestegen. De basis voor het economisch beleid zijn de Economische Structuurvisie en de Strategische Agenda Werkgelegenheid waarin verdere differentiatie van de economie, kansen voor ondernemers en groei van werkgelegenheid centraal staan.

In april 2017 publiceerde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) de regionale groeicijfers over 2016. De Zaanstreek kende in 2016 de hoogste economische groei (3,3%) van Nederland. Deze groei heeft zich in 2017 voortgezet waarbij onder meer de industrie, de bouw en de detailhandel het uitstekend blijven doen. De laatste cijfers over 2017 van het CBS bevestigen de aanhoudende groei van de economie, ook voor 2018. De werkgelegenheid kende een bescheidener groei in 2017. Voor een deel komt dit doordat de groei van werkgelegenheid de tendens van de economie volgt, maar ook doordat in de Zaanstreek het aantal banen in de industrie terugloopt door verdergaande automatisering.  

De Zaanse Schans is de lokale toeristische magneet. De stichting Zaanse Schans en de gemeente werken samen aan een kwaliteits- en uitbreidingsslag om de groei te accommoderen en de Zaanse Schans toekomstbestendig te maken. De toeristenstroom naar de Zaanse Schans is wel toegenomen van 1,8 miljoen naar 2.2 miljoen bezoekers, maar de spin-off voor de rest van de stad is nog onvoldoende merkbaar. Zo profiteert het centrum van Zaandam nog te weinig van de aantrekkelijkheid van Amsterdam als bestemming op de (internationale) toeristische markt. Met de uitbreiding van het aantal hotelbedden neemt het meerdaags verblijf in Zaanstad wel toe. Dit heeft een positief effect op het aantal banen en de dynamiek in de stad.

In de contacten met de Zaanse ondernemers is de toeleiding naar werk en de inpassing van werkzoekenden met een grotere afstand tot de arbeidsmarkt vast onderwerp van gesprek geworden. Deze inzet, om zoveel mogelijk mensen van de economische groei te laten profiteren, wordt ook in de komende jaren voortgezet. Daarnaast is verbetering van de aansluiting van het onderwijs op de arbeidsmarkt noodzakelijk. Het bedrijfsleven brengt steeds duidelijker haar opleidingswensen naar voren en wordt ook beter gehoord door het onderwijs. De door bedrijven en onderwijs opgezette Food & Proces Tech opleiding is een groot succes. Het onderwijs maakt, op verzoek van het bedrijfsleven, een vervolgstap door de aansluiting op automatisering en robotisering in nieuwe onderwijsprogramma’s te integreren.

Op 1 januari 2018 werd aan 4234 huishoudens een uitkering verstrekt. Dit resultaat heeft twee kanten. Enerzijds is het beroep op uitkeringen minder hard gestegen dan was begroot. Anderzijds is het beroep op bijstand wel opnieuw toegenomen, want op 1 januari 2017 werd aan 4226 huishoudens een uitkering verstrekt. Dit is een minimale groei en kan er gesproken worden van een stabilisering.

In 2017 is het vizier gericht op de doelgroep met een lange, maar overbrugbare afstand tot de arbeidsmarkt. Deze doelgroep vraagt om meer aandacht en tijd, maar het blijkt dat deze aandacht en tijd resultaten oplevert. Er stroomden in 2017 344 mensen uit naar een betaalde baan, dit is 41% van de totale uitstroom. Het is echter wel van belang om het resultaat op uitstroom naar werk te verbeteren. De economische omstandigheden bieden daar kansen toe en met de oprichting van Werkom vanaf in januari 2018 wordt verwacht dat grotere groepen mensen tegelijkertijd in beweging naar de arbeidsmarkt gezet kunnen worden. Met Werkom is het fundament gelegd voor een leerwerkbedrijf dat voor iedereen in een kwetsbare positie op de arbeidsmarkt een ontwikkelaanbod moet kunnen bieden. Hiermee is de transitie van BaanStede voltooid.